Hosts-bestand aanpassen

In dit artikel staat omschreven hoe je op verschillende besturingssystemen het host-bestand kunt wijzigen.

Uitleg
Het hosts-bestand is een bestand waarin een hostname verwezen wordt naar een ipadres. Dit bestand overruled de DNS die geconfigureerd staat in je IP configuratie. Het gebruik maken van de hosts file is handig om tests uit te voeren op een domein die van omgeving zal veranderen, zodat de publiekelijke DNS pas gewijzigd hoeft te worden wanneer alles volledig werkt.

Instructies

Windows (Vista, 7):

1. Klik op Start, Alle Programma's, Bureau-Accessoires.
  2. Klik nu met de Rechtermuis op Kladblok en kies Als Administrator Uitvoeren
    Kladblok als Administrator Uitvoeren in Windows 7
  3. Klik onder in het scherm op Uitvoeren als Administrator
    De volgende Gebruikersaccountbeheer melding verschijnt:

Windows 8 - hosts file Gebruikersaccountbeheer melding - Tech-Notes
  4. Klik op Ja

5. Open het volgende bestand:
    C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts

6. Voeg vervolgens het ipadres + hostname toe (iedere verwijzing op een aparte regel).
    Voorbeeld:
    1.2.3.4   www.webscale.nl   webscale.nl
    4.3.2.1   www.voorbeeld.nl voorbeeld.nl

7. Sla vervolgens de wijzigingen op.

Windows 8:

1. Open de Apps pagina ( Windows toets + Q ) en klik met de rechtermuis op Kladblok.
  2. Onderaan verschijnt nu een balk waarin ook Uitvoeren als Administrator staat.

3. Klik onder in het scherm op Uitvoeren als Administrator
    De volgende Gebruikersaccountbeheer melding verschijnt:

Windows 8 - hosts file Gebruikersaccountbeheer melding - Tech-Notes
  4. Klik op Ja

5. Open het volgende bestand:
    C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts

6. Voeg vervolgens het ipadres + hostname toe (iedere verwijzing op een aparte regel).
    Voorbeeld:
    1.2.3.4   www.webscale.nl   webscale.nl
    4.3.2.1   www.voorbeeld.nl voorbeeld.nl

7. Sla vervolgens de wijzigingen op.

Macintosh:

1. Klik op naar Applicaties -> Utilities -> Terminal.

2. Open vervolgens met root-rechten het hosts bestand (gevolgd door je gebruikerswachtwoord):
    sudo nano /private/etc/hosts

3. Voeg vervolgens het ipadres + hostname toe (iedere verwijzing op een aparte regel).
    Voorbeeld:
    1.2.3.4   www.webscale.nl   webscale.nl
    4.3.2.1   www.voorbeeld.nl voorbeeld.nl

4. Sla vervolgens de wijzigingen op met CTRL+X, y, <ENTER>.

5. Met een ping kan je zien of de hostname naar het juiste ipadres wordt verwezen (dit staat achter de hostname weergegeven).
    Voorbeeld (www.webscale.nl > 1.2.3.4):
    $ ping -c1 -W1 'www.webscale.nl' 2>&- | grep '^PING '
    PING www.webscale.nl (1.2.3.4) 56(84) bytes of data.

Opmerking: De response van de ping is niet belangrijk bij deze test, vandaar de grep op de PING regel. Het kan namelijk zijn dat de webserver ICMP uit heeft staan, maar dat andere poorten / services wel open / bereikbaar zijn (zoals poort 80 van de standaard webserver).

6. Wanneer de verwijzing bij deze ping nog niet werkt, zou je een tooltje kunnen gebruiken om de cache van je DNS te legen. Dit gaat als volgt:
    $ dscacheutil -flushcache

Probeer vervolgens opnieuw de hostname te pingen.

Linux (gebruik sudo indien nodig):

1. Open een Terminal (CTRL+ALT+DEL).

2. Open vervolgens met root-rechten het hosts bestand (gevolgd door je gebruikerswachtwoord):
    sudo vim /etc/hosts

3. Voeg vervolgens het ipadres + hostname toe (iedere verwijzing op een aparte regel).
    Voorbeeld:
    1.2.3.4   www.webscale.nl   webscale.nl
    4.3.2.1   www.voorbeeld.nl voorbeeld.nl

4. Sla vervolgens de wijzigingen op.

5. Met een ping kan je zien of de hostname naar het juiste ipadres wordt verwezen (dit staat achter de hostname weergegeven).
    Voorbeeld (www.webscale.nl > 1.2.3.4):
    $ ping -c1 -W1 'www.webscale.nl' 2>&- | grep '^PING '
    PING www.webscale.nl (1.2.3.4) 56(84) bytes of data.

Opmerking: De response van de ping is niet belangrijk bij deze test, vandaar de grep op de PING regel. Het kan namelijk zijn dat de webserver ICMP uit heeft staan, maar dat andere poorten / services wel open / bereikbaar zijn (zoals poort 80 van de standaard webserver).

6. Wanneer de verwijzing bij deze ping nog niet werkt, zou je een tooltje kunnen gebruiken om de cache van je DNS te legen. Dit doe je door het tooltje te installeren en vervolgens uit te voeren. Dit gaat als volgt:
    $ sudo apt-get install nscd && sudo /etc/init.d/nscd restart

Probeer vervolgens opnieuw de hostname te pingen.